сряда, 14 февруари 2018 г.

At the Top of the world

Мечтали ли сте някога да се качите на върха на най-високата сграда в света?! Ако отговорът е „ДА”, то Дубай е вашето място! J


Всеки възкликва “Wow” още при вида на Бурж Халифа...

Хиляди туристи от цял свят се тълпят да си направят снимка с уникалната по рода си сграда!

Бурж Халифа Кулата на Халифа, известен преди откриването си като Бурж Дубай, е небостъргач в Дубай, който със своята обща височина от 828 m е най-високата конструкция, строена някога. Строителството му започва на 21 септември 2004 година, а сградата е официално открита на 4 януари 2010 година.

Сградата е част от новоизградения комплекс Даунтаун Дубай (Business Bay), разположен в близост до главния търговски квартал на града и заемащ площ от 2 km².

Проектът на Бурж Халифа е изготвен от американското бюро Скидмор, Оуингс и Мерил, като главен архитект е Ейдриън Смит. Главен конструктор е Уилям Бейкър, а главен изпълнител е южнокорейската компания Самсунг.
 
Общата стойност на Бурж Халифа е около 1,5 милиарда долара, а на целия комплекс Даунтаун Дубай – 20 милиарда долара. Завършването на проекта съвпада със Световната икономическа криза, започнала през 2007 година, както и с пренасищането на местния пазар на недвижими имоти. Тъй  като емирството Дубай е затруднено в обслужването на дълговете си, то е принудено да търси помощ от съседното емирство Абу Даби. 

В резултат на това по време на церемонията по откриването сграда изненадващо е преименувана от Бурж Дубай на Бурж Халифа в чест на емира на Абу Даби и президент на Обединените арабски емирства Халифа бин Зайед ал-Нахаян.
 
През март 2009 от предприемача ЕМААР Пропъртис  обявяват, че цената на офисните площи в сградата е достигнала 43 хиляди долара на квадратен метър, а на жилищата – 37 хиляди долара на квадратен метър. Поради слабото търсене на пазара на недвижими имоти в Дубай, наемите в Бурдж Халифа спадат с 40% за първите десет месеца след откриването на сградата. През октомври 2010 година около 825 от 900-те жилищни апартамента остават празни.... /Източник: Уикипедия/

Билетите за посещение на 124 и 125 етаж струват по 210 дирхама на възрастен за часовете от 16:00 до 19:00 ч. В случай, че искате да се качите  до 148 етаж ще трябва да платите по 525 дирхама на човек в часовете от 9:30 до 18:30 ч. или по 370 дирхама след 19:00 ч. Основната разлика е, че когато се качите след 16:30 ч. ще можете да видите красивите гледки през деня и след залез слънце. Хубаво е да си направите резервации за билети поне 2-3 седмици преди желаната дата на посещение, за да не се окаже, че билетите за желаните от вас часове са изкупени...

Качването на наблюдателната площадка се нарича "At the top" с панорамна гледка от 452 метра височина или 124 етаж. Качите ли се веднъж може да стоите колкото време искате. Има открита тераса, както и закрита панорама на 360 градуса. Понякога през деня може да не е съвсем ясна гледката от пясъка, който се носи във въздуха. Всички небостъргачи изглеждат като умален макет на градоустройството...

Градът буквално ще бъде в краката ви! J А гледката е неописуема!!
 

10 удивителни факта за Бурж Халифа

1. За още по-футуристично впечатление Бурж Халифа има не обикновени, а двуетажни асансьори. Те са и най-бързите в света, като се има предвид, че имат най-голямо разстояние за изминаване. Всеки от 57-те асансьора в сградата може да се движи с 18 метра в секунда (близо 65 км/ч). Едва ли тези любопитни факти обаче са били от голямо значение за 15-те посетители, които прекараха 45 минути, заседнали в един от асансьорите на 124-ия етаж, малко след откриването на кулата. След това наблюдателната площадка беше затворена за няколко месеца от съображения за сигурност.

2. Името на небостъргача е сменено в последния момент. По време на строежа и последните дни преди официалното откриване целият свят очаква представянето на кулата Бурж Дубай. Оказва се обаче, че Дубай е натрупал няколко милиарда долара дългове и се обръща за помощ към съседа си Абу Даби. Това води до смяна на името на Бурж Халифа - на президента на Обединените арабски емирства шейх Халифа бин Зайед ал- Нахаян.
3. В кулата има автомат за злато. Ако се качите на наблюдателната площадка, на който и да е друг небостъргач по света, ще можете да си купите за сувенир тениска, магнит за хладилник или керамична фигурка. На Бурж Халифа обаче освен всичко това има и автомат за злато. Срещу няколко банкноти можете да се сдобиете със златна монета или миниатюрно златно кюлче.
4. Тук се намира най-високо разположеният ресторант в света. Казва се At.mosphere и си има собствен асансьор, за да не се тъпчете заедно с туристите.
5. Сградата се люлее с отклонение 1,50 метра в горната си част. Като се има предвид, че е построена върху песъчлива основа и я веят често доста бурни пустинни ветрове, това отклонение е удивително малко и почти не се забелязва.
6. За да бъдат измити всички прозорци, са нужни около четири месеца. И това само ако едновременно работят 36 чистачи и цялата апаратура. Самопочистващата система за 24 348-те прозореца струва над 8 милиона долара.
7. На най-престижния адрес има и 900 жилищни апартамента. При това не са толкова скъпи, колкото си мислите – само няколко месеца след откриването на кулата цените им падат с 40% заради твърде голямото предлагане и намалялото търсене. Най-високият апартамент е на 109-ия етаж.
 
8. Въпреки че беше открита скоро (2010 г.) Бурж Халифа вече е използвана за площадка за скачане от един самоубиец, който се хвърля от 147-ия етаж през май 2011 г. Два месеца по-рано французинът Ален Робер, известен като френският Спайдърмен, се изкатерва по външната част на кулата.

9. Бурж Халифа става причина за масови безредици на строителните работници, които участват в издигането й. Отношението към строителите емигранти в Дубай се наблюдава внимателно от много време заради случаи на ниско заплащане, лоши условия и конфискуване на паспорти. През 2006 г. около 2500 работници се разбунтуват и причиняват щети за около 1 милион долара върху строителната площадка на кулата.
10. На 158-ия етаж на Бурж Халифа се намира най-високата джамия в света. 
 
В една страна на чудесата всичко е възможно, дори да накараш водата да танцува… Дубай, Обединени арабски емирства, най-високата сграда в света Бурж Халифа и тихото езеро, в което се оглеждат прозорците й. Там сред водата можете да станете свидетели на една от най-приказните феерии, създавани от човек – Музикалните фонтани.

В изкуственото езеро на Бурж Халифа, в центъра на търговската част на Дубай, калифорнийската компания WET Design създава едно от най-впечатляващите си творения – фонтани, които имат хореография и карат водата да танцува под съпровод на музика. Целта на проекта е компанията да надмине себе си като направи фонтаните в емирство Дубай по-грандиозни от най-популярните досега – тези пред хотел Bellagio в Лас Вегас, които също са по проект на WET Design.
 

Очевидци твърдят, че хората от екипа на WET Design са победили в състезанието със самите себе си – Музикалните фонтани пред Бурж Халифа са нещо невиждано досега.

На 8 май 2009 година Фонтаните на Дубай са официално открити с тържествена церемония в Дубай Мол, а името избират с конкурс, организиран от Emaar Properties малко преди това. Проектът струва на Дубай 218 милиона долара, за да бъде създадена най-впечатляващата гледка от водни струи, музика и светлина.
 
И ако ви е трудно да си представите мащаба, цифрите не могат да лъжат: В началото на 2010 (2 януари) височината на водните струи е увеличена до 275 метра. Фонтаните могат да изстрелят във въздуха 83 000 литра вода наведнъж. Струите се осветяват от 6 600 светлинни прожектора и 25 цветни лампи. Светещите водни струи могат да бъдат видени на 25 мили разстояние.
 
В системата на музикалните фонтани са вградени специални роботи, програмирани да пускат водата по сложна схема, така че отстрани изглежда така сякаш струите танцуват по най-прелестния и вълшебен начин. Това се случва, благодарение на сложния механизъм, който позволява различните струи да бъдат пускани с различна сила и височина. Състои се от много дюзи и пистолети с високо налягане: гребла или водни роботи, които правят така, че все едно водата танцува; пистолети, които изстрелват водата нагоре; суперпистолети, които изхвърлят водата под по-голямо налягане до 240 фута във въздуха; пределни пистолети, изхвърлящи водата с най-голямо налягане до 420 фута нагоре. Тези пистолети създават висок шум, наподобяващ бомба, след като изстрелят водата.

Суперпистолетите се използват най-малко при всяко шоу, защото отнема доста време да се създаде достатъчно налягане и енергия да се изстреля водата на такава височина. След церемонията по откриването пределните пистолети са изключени и повече никога не влизат в употреба по време на шоута. /Източник: Уикипедия/

А, за да бъде истинско преживяването всичко това се случва под съпровода на класическа или съвременна музика, както от арабските страни, така и от целия свят (от Sama Dubai до изпълнение на Андреа Бочели и Уитни Хюстън).

Представлението може да се наблюдава на всеки 30 минути от 18:00 часа до 22:00 часа вечерта (през почивните дни е до 23:00 часа). Вечерното шоу е наистина изумително! J
 
 
Хиляди заинтригувани гости на града отиват до езерото, за да наблюдават водната симфония, пред чието влияние трудно оставаш безразличен.
Определено Музикалните фонтани на Дубай са още едно чудо в дългия списък на емирството!
 

Топла и уютна вечер, скъпи приятели! J
Не спирайте да пътешествате, защото щастието е в преживяването!
 
И както казва Saint Augustine: “The world is a book, and those who do not travel read only a page”….

 
 
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар