сряда, 30 ноември 2011 г.

Ротердам – град на модернизма и архитектурните чудатости

С днешната виртуална разходка искам да ви разкрия уникалната красота и оригинална архитектура на втория по големина град в Холандия – Ротердам.
Ротердам (Rotterdam, както го наричат холандците) е основан през 1238 година и е разположен в провинция Южна Холандия.

Според Уикипедия населението в административните граници на града е около 590 хиляди жители, но с прилежащите територии и сателитните градчета то нараства до 1.3 милиона души, което му отрежда почетното второ място по големина след столицата Амстердам.

Ротердам е разположен до бреговете на река Ной Мойзе – един от ръкавите на делтата, формирана от реките Рейн и Мойзе. Самото име Ротердам идва от някогашния язовир, образуван от малката река Роте. Около 1260 година е построен бент, който пречи на приливите да залеят земята около Роте. Днес  този язовир се намира в района на Хоогстраат (в превод от нидерландски “страат” означава улица, а “хоог” – висок, самото словосъчетание = “Високата улица”).

В града се намира най-голямото и натоварено пристанище в Европа, което се нарежда на трето място в световен мащаб след пристанищата в Шанхай и Сингапур. Пристанището е заето главно от петролната и химическата промишленост, както и от превозване на общи товари и спомага за утвърждаването на Ротердам като главен културен, исторически и морски център.
Интересен исторически факт е, че през Втората световна война немската авиация буквално изтрива от лицето на земята историческият му център, като оцеляват единични постройки, които днес са основни забележителности в Ротердам. Възстановяването на града продължава цели три десетилетия... Новопостроените сгради се характеризират с нестандартни и различни стилове. Редица преустройства променят голяма част от архитектурния облик на Ротердам и го превръщат в най-модерният град в Холандия.
Заради уникалните архитектурни решения и оригиналните съвременни сгради в Ротердам, градът напълно заслужено е наричан “Холандския Манхатън” J.
Сред туристическите забележителности на Ротердам изпъкват множество нови постройки: емблематичният за града Мост Еразмус; кубистичните къщи – плод на архитектурния гений на Пиет Блум; Историческият музей; Музеят на чуждите езици и култури; Военноморският музей; Музеят на пожарната; университетът Еразмус; Шеепсверф`Де Делф – възстановката на кораба Де Делф; 186-метровата кула Euromast, високата 165 метра офис-сграда Маасторен, Монтевидео Тауър (висока 160 метра) и много други.
В процес на планиране и построяване са още тридесетина небостъргача, някои от които дори ще надхвърлят 200 метра височина J!
Още с пристигането ни в града погледът ми беше привлечен от елегантната конструкция на Моста Еразмус. Местните жители го наричат “Лебеда”, заради формата на поддържащия го пилон. Мостът Еразмус свързва северната и южната част на град Ротердам. Преминаването на кораби под него е осигурено чрез изграждането на подвижна част с дължина 89 метра. Скоро след откриването на моста обаче се установява, че конструкцията му се люлее при силни ветрове, което налага оборудването му с регулатори на въздушното течение. По официални данни изграждането на 6800-тонното съоръжение, което е открито през септември 1996 година, струва 75 милиона евро...!!
Чудесен е, нали J?!
Преминахме пеша по моста и си направихме няколко снимки за спомен, за да достигнем до следващата спирка на туристическата ни обиколка - Военноморският музей...
Корабчетата и лодките изглеждаха като току-що боядисани – в ярки и много свежи цветове J. Толкова грижливо съхранявани и поддържани през годините... Мислех си, че холандците имат уникален естетически усет и чувство за красота... Водени са от потребността да създават наслада за очите и сетивата , умеят истински да се радват на живота!! Чувствах се безкрайно щастлива в този незабравим пролетен ден... JJJ

Този приказен свят на морски илюзии е всъщност съвсем реален!! Ако пътувате до Ротердам, не пропускайте Корабният музей и ще се уверите, че всичко, за което пиша, е съвсем на яве ;р)!

Сред забележителностите, които са “задължителни” за посещение в модерния град, са т. нар. “Кубични къщи” или “Кубическите къщи”. Нямах търпение да ги разгледам по-отблизо и да надникна в тях, да изпитам лично, какво е чувството да обитаваш толкова чудата къща с артистичната форма на ... куб J.

Забележителните къщи със странна форма са обитаеми жилища с изключение на една, която е оставена, за да задоволи любопитните погледи на туристите...
Кубистичните къщи са плод на гениалния архитект Пиет Блум (Piet Blom) от 1973 година. По своята същност необичайните къщи наподобяват дървета, а всички заедно образуват “гора”. Пиет Блум е целял да създаде контраст като противопостави “гората” в сърцевината на големия, индустриален  и забързан Ротердам.

Самата къща представлява жилище на 3 етажа с много тесни и извити стълби – така че, навеждайте се и внимавайте да не си ударите главите, защото таванът в някои участъци стига до 1,5 метра височина J. На първия етаж има антре, кухня и дневна с ъглова мека мебел; на втория етаж са спалнята, банята и работен кът с бюро и настолна лампа – интересното е, че в жилището няма прави стени J!! Имаше няколко етажерки със статуетки, книги и малки сувенири. Интериорът и обзавеждането са поръчкови, понеже не отговарят на общоприетите норми и стандарти ;р). На последния етаж има множество прозорци, което прави стаята много светла и по-просторна (,доколкото това е възможноJ); има разтегателен диван, който може да се приспособи за спане и да превърне стаята във втора спалня. Имаше и много цветя в саксии за декорация и цвят J.

Кулминацията на нашата туристическа обиколка беше достигната при авантюристичното и покачващо адреналина посещение на 186-метровата кула Euromast J! Кулата представлява оригинално съоръжение, което комбинира хотелска част – на височина около 92 метра, ресторантска част и панорамен тур “от птичи поглед”- посредством платформа, която е на 112 метра височина, от която се качваш в сферичен остъклен асансьор, за да бъдеш издигнат до 185 метра – под самият връх на кулата J. Euromast е безспорно най-посещаваното място в Ротердам и аз ви го препоръчвам горещо...!!
Нямаше и миг колебание – трябваше да се насладим на уникалната гледка, която се разкрива към целия град от скромните 185 метра височина, благодарение на остъклената платформа, която се завърта на 360˚. Изживяването е неописуемо, а снимките са абсолютни шедьоври, въпреки, че се оказа доста трудно да снимам в движение и през стъкло!! Но... такива са “рисковете на живото предаване” ;р)... най-важно е преживяването..., а то е несравнимо J; за пореден път си мисля, че сме страхотни късметлии с това ясно и супер слънчево време J!! Същото вероятно са си мислели и стотиците холандци, които се препичаха блаженно на слънчице в парка до кулата Euromast J.
Ротердам е много красив, модерен град, който е спечелил славата си на “работнически град”. Местните жители имат поговорка, според която “Пари се изкарват в Ротердам, делят в Хага и харчат в Амстердам”. С други думи казано: Амстердам е перфектен за купони, Хага - за живот, а Ротердам - за работа... J

Този невероятен космополитен град успя да ме впечатли със своите гениални архитектурни постройки, артистичен дух, модернистични конструкции и неподправен0 историческо и културно наследство – и днес ги споделям с вас от сърце!!   

   

2 коментара:

  1. Тук ни показвате снимки на невероятни сгради и архитектурни шедъоври, за което ви благодарим.Доста е тежко и неприятно да знае, че Втората световна война немската авиация успява да изтрива от лицето на земята абсолютно целият му исторически център,но пък погледнато в наши дни се вижда че хората доста са се потрудили и продължават докато стане един град мечта за много туристи.Холандия постепенно се е издигнал и сега всички се сещаме за него с хубавите му страни.Може да има слава на град , в който се работи предимно, но все пак има всичко дори уникални зелени площи,които сте ни показали тук.Очакваме тема с продължение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ротердам е невероятен град, а Холандия за мен е приказна страна - красива и много подредена!! :о) Разкошните зелени площи са грижливо поддържани и създават усещане за пролетна свежест... Бих посетила Холандия отново с най-голямо удоволствие! ;о)

      Изтриване