четвъртък, 8 декември 2011 г.

Студентското градче Делфт

По стечение на обстоятелствата днешната ми публикация съвпада със студентския празник, който отбелязваме на 8-ми Декември J! Да ни е честит празника на всички бивши, настоящи и бъдещи студенти...!! Ами... какво да ви пожелая?!... Вярвайте в мечтите си – смели и дръзки, вдъхновяващи, носещи лекотата и безгрижността на студентския живот... J!

Случайно или не, днес ще си направим разходка до холандското студентско градче Делфт.
Това малко и китно градче е известно най-вече с художника Йоханес Вермеер, със своите старинни постройки, с техническия си университет и с това, че е дом на кралското семейство...

Делфт датира от 13 век и още тогава е бил един от водещите градове в Холандия. През Средновековието е бил обграден със солидни крепостни стени. В центъра му се разполагат множество стари, исторически сгради и забележителности, а край китните улици има канали, които са пълни с риба и са заобиколени от живописна растителност J! Всичко това превръща Делфт в любима туристическа дестинация на посетители от цял свят, а от скоро е и мое любимо кътче, към което се връщам отново и отново в спомените си ...J.

Според Уикипедия Делфт е град от 17 век и е разположен в провинция Южна Холандия, намиращ се на разстояние 14 километра югоизточно от Хага и на около 70 километра от Амстердам. Населението на старинното градче наброява около 96 000 жители.


Всъщност Делфт е възникнал през далечната 1246 година и оригиналната му средновековна архитектура е запазена и до днес в старата част на града. През 17 век в града намират свое убежище редица учени и художници като най-видният сред тях е Вермеер.

Монументалните сгради в различни архитектурни стилове и прекрасната природа напомнят за така наречения Златен век, който е запечатан в красивите арки на мостовете, величествените църкви и уникалните средновековни сгради...
Централно място в стария Делфт заема Големият площад (“Grote Markt”). Той е разположен между градското кметство и Новата църква (“Nieuwe Kerk”), която представлява готическа църква от 14 век.

Делфт е особено популярен със своя исторически център. На площада са разпръснати множество кафенета, ресторанти и магазини за сувенири, в които се продават образци на делфтската керамика, дървени лалета, кломпи и куп цветни ключодържатели, лъжички, магнити и други подобни джунджурийки за туристите.
Има много галерии, клубове и сладкарници с тераси на открито J. Аз не пропуснах да напазарувам дрънкулки за подаръци на приятелите си ..... Връщах се по няколко пъти в този пъстър свят на сувенирите, докато не накупих за всекиго по нещо! JJJ
Дали, заради историческото и богато минало или просто, заради колоритната и неподправена атмосфера, но в Делфт човек се чувства като в паралелна реалност, която завладява със своето спокойствие и “неделна лежерност”...

Тук научих нещо много интересно – преди много години, в студентското градче не е имало адреси... J. Къщите са се разпознавали от пощальоните благодарение на своите емблеми (уникални отличителни гербове), поставени на видно място на фасадите на сградите – така например е имало “Къщата с котката” или “Къщата с бухала”, “Къщата с кучето” и други подобни. Това всъщност е било характерно за цяла Холандия J. Не е имало улици с номера, пощенски кутии и квартали. Може и да ви изглежда странно на пръв поглед, но според мен е много артистично и оригинално, по своему интересно и чудато...
И до днес по фасадите на сградите има причудливи животни и човечета... J.
Този очарователен град запленява с приветливите и мили граждани, чистия въздух и студентски дух, които струят от всяко ъгълче на тесните улички, които са прекъснати от малки, извити мостчета над първия градски канал (вероятно най-старият и най-красив канал в Холандия... J)!

Докато се разхождахме по протежението на канала, неусетно достигнахме до Старата църква – “Ауде Керк”, която е построена през 1200-та година. Известна е с това, че в нея е погребан Йоханес Вермеер. В непосредствена близост се намира най-известното място в студентското градче – Принсенхоф. Принсенхоф е бивш манастир, който е превърнат в кралска резиденция от 15 век, където е живял Вилхелм и е бил убит през 1584 година. Днес той представлява един чудесен музей, посветен на историята на Нидерландската република.
Делфт е известен по целия свят със своя синьо-бял порцелан. Градът има дългогодишни традиции в неговото производство и дори е построен Музей на керамиката, който е разположен в красива сграда точно до Принсенхоф и Старата църква. В музея се проследява историята на прочутата Делфтска керамика от възникването й до наши дни. Тя е възникнала по подобие на китайската керамика от епохата на династията Мин. През 17 век - Златния век, множество малки грънчарски студиа били отворени в Делфт,  в сгради, в които някога са се помещавали пивоварни. Когато грънчарите на Делфт се запознават с внесения китайски порцелан, те започват да произвеждат порцелан с подобни фигури и шаблони, който и до ден днешен се прави и рисува ръчно.
В Делфт има работеща порцеланова фабрика отворена за посещение за туристите. Делфтската керамика се отличава с оригинални сюжети, които подчертават нейния характерен стил. Нейните вечни шарки и цветови схеми са устояли на времето и на непрекъснато променящите се вкусове на колекционерите и на туристите от цял свят... Не пропускайте да си вземете за спомен сувенирче от делфтски порцелан – няма значение, дали това ще бъде чаша, чинийка или миниатюрна солничка – важното е, че този скъп предмет ще носи духа на незабравимия Златен век за порцелановата индустрия в Делфт... J!
Ако пътувате до Делфт, не се лишавайте от възможността, освен да се насладите на романтиката и очарованието на това малко и колоритно градче, да седнете в някое тихо кафене или китно ресторантче с гледка към градския канал – гледката и атмосферата са неповторими...!! J

Ние имахме достатъчно време да похапнем италиански сладолед и да пийнем “истинско” италианско еспресо в късните следобедни часове в една много кокетна сладкарничка, като преди това се бяхме отбили в едно рибно ресторантче, за да опитаме и вкусната прясна холандска риба... ммм... няма такова удоволствие – вкусно и хрупкаво J! Препоръки за рибно ястие или специалитет от морски дарове няма да ви давам – каквото и да си поръчате, няма да сгрешите J.
Ееех, пак се получи дълга публикация, която май взе да прилича на лекция от университета...., а не точно такава бе целта и нагласата ми.... ха-ха-ха!

Не знам за вас, но аз мисля да спирам до тук с писанията и да изляза с приятели на по чаша винце и да отпразнувам Студентския празник подобаващо J... Пожелавам на всички весел и щур празник до зори ;р)! Наздраве! JJJ

 

2 коментара:

  1. само заради тези снимки, искам отново да стана студент, но в Делфт:)Гери Г.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти много, Герчо! ;р)
    Като се замисля...и аз бих записала трета магистратура в приказното студентско градче Делфт! хи-хи :о)
    Цунки :***

    ОтговорИзтриване