събота, 19 ноември 2011 г.

Вълшебствата на Заансе Сханс


Zaanse Schans - това запленяващо туристическо селище се намира само на около 16 км северозападно от Амстердам. Този град - музей е притегателно място за туристи от цял свят, жадуващи да се потопят в холандските чудатости, бит и култура. Градчето е изпъстрено с уникални работещи вятърни мелници; автентични работилници за производство на „кломпи” (холандско сабо), порцеланови изделия и керамика, лъжички; фабрика за кашкавал и сирена; магазин за диаманти; старинен магазин за най-различни видове кафе и безупречно подредени зелени къщички, които ви връщат назад във времето, някъде около средата на 17 век.


Зеленината е навсякъде, а зеленият цвят е на почит... Оставя чувство за свежест, безупречна чистота и пролетно настроение :) 
Къщичките са като току-що боядисани с грижливо оформени по цветова гама и по ефектност градинки!

Тук можете да научите всичко, което искате да знаете за живота и бита на тази колоритна страна. Най-хубавото е, че Заансе Сханс е отворен целогодишно, което дава възможност да се насладите на неговия чар и обаяние през различни годишни сезони. Аз имах късмета да се порадвам на този неподправен колорит през един слънчев и топъл пролетен ден...

Не пропускайте да започнете своята разходка посещавайки работилницата за изработка на холандско сабо. Така наречените кломпи (klompen = холандско сабо, дървени обувки) са се превърнали в символ на Холандия и туристите не пропускат възможността да си купят сувенири за спомен под формата на ключодържатели от една или две кломпи, магнити или оригинален чифт сабо в модерна разцветка и съответен размер.
Пред очите на смаяните туристи от дървен материал в суров вид само за няколко минути се оформят оригинални кломпи, които след това се доукрасяват, боядисват, резбоват и лакират, за да съответстват на най-новите модни тенденции сред обувките.


Вятърните мелници са друг акцент в градчето – музей, те всъщност са емблематични за Холандия като цяло :о) Интересно за мен беше да науча, че вятърните мелници се използват за извличане на бои в различни цветове от дървесина; дървообработване на трупи; производство на електричество; смилане на житни култури и традиционно обезводняване на блатистата местност. Невероятно е как този народ е изградил своята държава „върху” простиращото се някога надлъж и нашир Северно море (,именно пресушавайки земята с помощта на вятърни мелници и изграждане на диги).
В чисто исторически план е редно да спомена, че най-старите вятърни мелници били примитивни, прости устройства, използвани от персите през 7 век (в района на днешен Иран).
Европейците въвеждат използването на вятърните мелници през 12 век, като чрез тях си осигуряват механична енергия за извършване на различни дейности.

По време на обиколния тур посетихме и магазин за диаманти. Уникалните бижута бяха същински произведения на изкуството, а цените им бяха също толкова приказни, колкото и самото вълшебно градче – Заансе Сханс! ;о)
Отбихме се и в работилницата за изработване на лъжици, накити и монети; посетихме първият магазин в градчето – музей, който и до ден днешен е запазил облика си от „онова време” и имаше цял списък с артикули, които са се търгували с размяна на продукти „домашно производство” J Примерно 1 кг брашно се равнява на дузина яйца от „свободно отглеждани” кокошки ;р)

В самия край на разходката в Заансе Сханс се отбихме в мандрата за сирена и кашкавал – няма такова огромно изобилие от вкусове и видове сирена по света!!! Дегустирането е безплатно и без много усилия човек може доволно да преяде ;р))) Това си е самата истина, без да преувеличавам!!

Не пропуснахме да преминем и от другата страна на Заaнсе Сханс по един мост, който разкриваше живописна гледка към вятърните мелници на селището.
От другата страна на реката се намира малко и китно градче – Заандайк (Zaandijk). Очарователно местенце, със спокойния си провинциален живот, китни и подредени къщички с много цветни градинки и тесни улички.

Разказът ми стана малко дълъг, но се надявам, че ви е бил интересен?! До писане J J J



2 коментара:

  1. Прекрасна публикация!
    Думи, които те пренасят в един приказен свят и съвършени образи, които сякаш оживяват пред погледа на читателя!
    Purple Sense вече е мое любимо кътче, където да откривам отново и отново истинската красота на реални места, представени през погледа на един невероятен човек!

    Милена

    ОтговорИзтриване
  2. Сърдечно ти благодаря за милите думи,Миленка!:o)
    Точно такъв е и замисълът на личния ми блог-да разкривам и споделям уникалната красота на познати и непознати местенца,които съм посетила в чужбина и в България...
    Пожелавам ти много слънчеви и усмихнати почивни дни!♥

    ОтговорИзтриване