неделя, 8 януари 2012 г.

Новогодишни страсти в Малта

След кратка, но много пълноценна почивка се завръщам у дома... Минали са само няколко дни, а този екзотичен райски остров вече ми липсва... Липсват ми слънцето, тюркоазената  морска шир, лазурното небе! Липсва ми безкрайната любезност и култура на местното население, липсват ми рицарските крепости и пясъчните постройки в стил “късен барок”... Липсва ми Малта!!

Навън тихичко вали сняг, а аз започвам своя разказ за една слънчева и топла страна, която се оказа “перфектното спасение” от студа, мокрия сняг и кишата...

За тези от вас, които са позабравили часовете по география ще напомня, че Малта е островна страна, разположена в централните  части на Средиземно море – между  двата  континента Европа и Африка. От остров Сицилия е на разстояние около 90 км в южна посока. Заема площ от едва 316 квадратни километра и със своите 400 000 жители е най-гъсто населената страна в Европейския съюз. (Източник: Уикипедия)

Островът е притегателен основно за британските туристи. Малта е единственият средиземноморски остров, който е атрактивен най-вече, заради своите култура и архитектура, а не толкова, благодарение на своите природни дадености. Страната разчита основно на силната туристическа индустрия, но получава и приходи от  филмовата индустрия. Редица филмови продукции се снимат в Малта, заради красивите пейзажи и старинната архитектура.
Столицата на Малта е Ла Валета и е разположена на източния бряг на острова. Останалите обитаеми острови са Гозо и Комино. Поради сухия и горещ субтропичен климат островите са покрити с много цитрусови, маслинови дървета и финикови палми. Температурите не падат под 14’С, 15’С дори и през зимните  месеци, което прави престоят на острова особено слънчев и приятен J! Задължително посетете градовете Слима и Мелиеха (местното население произнася втория град “Мелиха”). Трябва ви около един ден за всяко от двете древни и интересни градчета. Според мен най-подходящо е да посетите този екзотичен остров през пролетта и есента. През летните  месеци е изключително горещо и температурите  дори надвишават 40’С... Ние се наслаждавахме на това райско кътче в 5 незабравими дни, там посрещнахме и Новата 2012 година J.

Тук се отдадох на пълен релакс, беше ме обвзело усещане за “безвремие”..... Отвсякъде се усещаше духът на миналото и богатата  култура, на които се радваха и стотици скандинавски, немски и френски туристи. Разбира се, не липсваха и българи... Ние пътувахме с чартърен полет, който беше последван от втори, т.е. общо около 300 български пътници J.
Остров Малта е осеян с множество останки от древни сгради и каменни стени. Столицата Ла Валета е изпъстрена с изключителни архитектурни забележителности, много църкви, тесни улички и пясъчно – бежови постройки, които изглеждат почти необитаеми... Имах чувството, че в града се разхождат основно туристи. За придвижване на острова най-удобно е да се ползва градски транспорт, който е изключително редовен. Всъщност тази малка територия може да се премине в рамките на 1 час (от най-северния до най-южния край). На някои места по улиците се забелязват червени телефонни кабини (подобни на тези в Англия) и това си има своето историческо обяснение. До 1964 година Малта е била част от Англия, но на 21 септември същата година островът получава своята независимост.

Особено впечатление ми направи факта, че малтийците са изключително възпитани, общителни и любезни. Няма изречение, в което да не включват думички като “моля”, “ако обичате”, “бихте  ли”, “извинете”, “благодаря”..., които при нас си остават в сферата на “добрите пожелания”. Местното население е и силно религиозно – може би това го прави и по-добро, и по-състрадателно...?! Религията е римокатолическа (просто информативно го споменавам).

Нашият 4-звезден хотелски комплекс беше разположен на Парадайз бей – с малък, но изключително красив пясъчен плаж. На 15 минути пеша се намираше Фериботът, който пътуваше до остров Гозо (пътуването е с продължителност само 20 минути). Плажът на Парадайз бей е и чудесно място за акустиране на яхти и лодки. В непосредствена близост (на около 4 км) се намира и т.нар. Синя лагуна, която е рай за гмуркачите със своята разнообразна средиземноморска флора и фауна. Тюркоазените води на това чудно местенце омагьосват всеки посетител. Дори скалистото крайбрежие не е пречка за запалените плувци...

Малта е известна в цял свят със своите рицари, неслучайно някои наричат островите от Малтийския архипелаг “рицарски острови”. През 1530 година Малтийските острови влизат във владение на рицарско-монашеския орден на Свети Йоан Йерусалимски, който е известен като “Орден на хоспиталиерите”. Хоспиталиерите се сблъскват с османската империя. Въпреки численото превъзходство на нашествениците, хоспиталиерите успели да ги отблъснат и да превърнат Малта в крепост на християнската религия в Средиземно море. Това е спряло разпространението на исляма в тази част на Европа.

Малта привлича туристите главно със своето внушително историческо минало. Крепостни следи и останки могат да се видят навсякъде. На остров Гозо може да се види цял комплекс от антични каменни храмове, за които се предполага, че датират от над 3000 години преди Христа.

Не мога да не спомена и друга  местна “атракция” – малтийските котки, те са пухкави и много любвеобвилни J. Явно местните и туристите добре се грижат за тях – изглеждат много доволни от живота, нахранени, препичащи се на слънце като представителят им по-долу J:

Аз самата редовно давах наденички, бекон, шунка и кренвирши на две – три котки, които обитаваха пищните градини около pool-бара на нашия хотелски комплекс J. Храната в хотела беше просто обилна като количество и супер разнообразна като предлагани ястия (имаше индийска, италианска, азиатска и дори мексиканска кухня). За десертите мога да кажа, че бяха просто превъзходни- имаше по 5-6 вида торти, плодови пити, кремове, френски сирена с грозде, разнообразие от плодове и сладолед! Ние наблегнахме на богатото разнообразие от морски дарове и специалитети (така максимално се потопихме в атмосферата и кухнята на една прекрасна островна средиземноморска страна).

Едно е сигурно – за петдневния си престой успях максимално да се откъсна и забравя тукашната действителност, заредих се със страхотни положителни емоции и преживявания, радвах се на воля на слънцето, морето и гостоприемството на малтийските жители... С радост ще посетя този приказен остров отново!!

На всички вас пожелавам множество екзотични пътешествия през Новата 2012 година и нека сбъднати мечти да греят във вашите очи!! Не спирайте да мечтаете и да следвате пътя на своето “околосветско пътуване” J!

6 коментара:

  1. Прекрасно е Вили - успя да ме откъснеш от за миг от зимата, за да се потопя в това място, обляно от слънчеви лъчи. Нека Новата Година да бъде също толкова топла, изпълнена с цветове и аромати! Снетърпение съм в очакване на новото пътешествие :-)!
    Милена

    ОтговорИзтриване
  2. За много години, миличка! Нека Новата 2012 година бъде по-щастлива и по-успешна за теб от предходната! Благодаря ти за прекрасния коментар. Много целувки от мен...:***

    ОтговорИзтриване
  3. Несъмнено, Малта привлича туристите главно със своето внушително историческо минало. Крепостни следи и останки могат да се видят навсякъде.А пък на остров Гозо може да се види цял комплекс от антични каменни храмове, за които се предполага, че датират от над 3000 години преди Христа.Само като си представя, че мога да бъда в близост до толкова стри неща,които едно време са ги използвали и ме побиват тръпки.Невероятна е Малта, толкова приказна и с красива природа.Хубаво е че има къде да отидем хем на почивка, хем и да научим нещо стойностно.Благодаря за хубавите снимки,разкошни са направо завиждам на котката,която така лежерно се е опънала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Благодаря за милите думи и споделения коментар! Малта наистина е прекрасна... Човек направо може да се влюби в тесните и старинни улички в Ла Валета! ♥ Аз пътувам с голямо удоволствие и всяко местенце, което съм посетила има своето очарование... Хубав и усмихнат ден! :-)

      Изтриване
  4. Червеното цвете е много красиво и нежно, малко ми напомня за нашият мак, който расте из поляна. Снимките са удивителни и много красиви, лодките са хубави, всичко е красиво хаххаха Островът е притегателен основно за британските туристи. Малта е единственият средиземноморски остров, който е атрактивен най-вече, заради своите култура и архитектура, а не толкова, благодарение на своите природни дадености. Именно със своята архитектура се придобива един особен и романтичен вид разхождайки се по улиците. Страната разчита основно на силната туристическа индустрия, но получава и приходи от филмовата индустрия. Статията е супер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много Ви благодаря за коментара и високата оценка за публикацията ми! :о) Всяко място, което съм посетила, е докоснало сърцето ми и е оставило незабравим спомен в съзнанието ми... В Малта природата действително не е особено впечатляваща - представена е основно от палми и кактуси. Красивото червено цвете е изключително рядко срещано по местните географски ширини... ;о) Но за сметка на това архитектурата, културата и историята на този райски остров са запомнящи се и много трогателни!

      Изтриване