петък, 11 ноември 2011 г.

Омагьосана от приказния свят на цветята

От самото заглавие става ясно, че днешната публикация ще бъде посветена на пленителния чар и неповторима красота, с които ни омагьосва приказният свят на цветята...

Имах огромното удоволствие да се потопя във вълшебството на холандския парк "Keukenhof" през месец април 2011 година. 


Градините  "Кьокенхоф" или “Койкенхоф” са създадени през 1849 г.  по идея на У. Дж. Х. Ламбой, който тогава е  кмет на близкия град Лиссе. Той и други изтъкнати граждани решават, че една годишна цветна изложба на открито ще бъде отлична възможност за градинарите от региона да покажат своята продукция и да могат по-лесно да я продадат. Решили да използват имението Кьокенхоф и по-точно зелените площи от имението от 15 век  на холандската графиня  Якоба ван Бейрен. Самото име “Keukenhof” буквално означава "зеленчукова градина".


Сега паркът включва 7 вдъхновяващи градини, бронзови статуи на холандски автори, редуващи се с изложби на цветя, а също будки и палатки, в които можете да поръчате цветята, които сте си харесали и които ще ви бъдат доставени през септември, когато луковиците спят най-дълбокия си зимен сън, събирайки сили за следващата година. Всяка година около три билиона лалета се произвеждат в Холандия. 



Градините "Кьокенхоф" са отворени само през пролетта, когато лалетата са в апогея на своя цъфтеж. За тези около осем седмици те създават пищна, безкрайна дъга от цветя. През останалото време от годината цветните луковички спят дълъг сън, но за сметка на това, през тези осем седмици, когато цветята се събуждат, градините засияват в преливаща феерия от цветове. 

Ако не бях видяла с очите си парка, нямаше да повярвам, че съществува подобно място. Може ли да си предствите 350 декара с прекрасни лалета с всевъзможни цветове, засяти в чудни комбинации? Невероятно е наистина - раят на Земята!! :0)

Неслучайно тази местна гордост за повече от 50 години официално съществуване е била посетена от около 44 000 000 туристи от цял свят /по данни на официалната статистика/.

Тук ще загубите представа за време…. Аз се разхождах опиянена от най-различни аромати и исках да запомня и най-малката подробност от тази невероятна красота. В парка има многобройни фонтани и езера. Великолепни алеи, вятърни мелници, будки с цветя и всичко сред огромни, вековни дървета.

В закритите зали, играещи ролята на парници, се отглеждат невероятни видове орхидеи, както и непознати за самата мен екзотични видове от световната флора.
В павилионите в парка всяка година се провеждат много изложби, където цветарите показват нови сортове рози, ириси, карамфили, нарциси.

Ако сте турист в Холандия, не пропускайте да посетите райското кътче- Кьокенхоф! Ще останете замаяни от толкова много красота, цветове и ухания. Казват, че това било едно от най- сниманите места на земята... Вероятно е така?! Няма турист, който да не е запечатал на фотоапарата или телефона си поне една снимка , идвайки в тази градина на чудесата.
Тук е мястото да споделя още малко снимки с вас и да ви предам част от магията, която ме завладя през пролетта и продължава да ме опиянява всеки път, когато се загледам замечтано в пъстрите цветове на цветята.... :р) 



Източник на информацията за историята и фактите по изграждане на цветните градини в публикацията: http://www.keukenhof.nl/

Огромно БЛАГОДАРЯ на любимата ми сестра и нейното прекрасно семейство за гостоприемството в Холандия и специални благодарности на приятеля ми за споделените незабравими мигове и положителни емоции...  




Няма коментари:

Публикуване на коментар