събота, 17 декември 2011 г.

Хага – градът домакин

За Хага мога да споделя много неща, защото това беше градът-домакин, в който бяхме на гости на любимата ми сестра J! С няколко думи – това е очарователен град, спокоен и тих, много зелен, разположен на брега на морето... Сигурно е страхотно да се живее в този град-резиденция, наричан още „Кралска Хага”...
Неслучайно холандска поговорка гласи, че „Пари се изкарват в Ротердам, делят се в Хага и се харчат в Амстердам”, т.е. Ротердам е идеален град за работа, Амстердам – за забавления, а Хага е перфектният град за живеене... За разлика от тесните улици в Амстердам, в Хага булевардите са широки, велосипедистите са културни и далеч не толкова многобройни, колкото в столицата  Амстердам J.

Холандия е една от малкото държави в света, където седалището на правителството не е в най-големия град, обикновено това е и столица на страната.... Амстердам е столицата на държавата по конституция, но правителството и кралското семейство се намират в Хага.
Хага (Den Haagкакто се изписва на нидерландски) се намира в провинция Южна Холандия и е административна столица на страната. Третият по големина град в Холандия, след Амстердам и Ротердам, възниква около 1230 година. Според Уикипедия населението на града наброява около 500 хиляди жители, но с прилежащите околности достига малко над 1 милион души. В града се намира Международният съд, който е разположен в Двореца на мира. Официалното име на града е s-Gravenhage, което се превежда - Владението на графа, поради това че през 13 век един граф построява замък, който се превръща в седалище на правителството на страната и резиденция на кралското семейство.

Тук живее и работи  холандската кралица Беатрикс, намират се сградата на парламента и правителството. Хага е и юридическата столица на ООН- тук е домът на  няколко международни организации, които са посветени на мира и правосъдието, включително и Трибунала за военни престъпления на ООН.
Хага има приятното усещане зa уютен и изключително гостоприемен град, въпреки международната си значимост ....

През 1800-та година каналите в Хага са били пресушени и днес има много малко останали такива. Основният метод за придвижване в града са велосипедите, които се използват както от обикновените граждани, така и от европейските чиновници и служителите в Двореца на Кралицата.
Хага е изключително зелен град – около  една трета от площта  му е заета от гори и паркове.

Още с пристигането си в Хага започнахме обиколен тур на най-емблематичните забележителности – Дворецът на кралицата, Хагския площад със статуята на Вилхелм Орански, прословутия хотел „ Steigenberger Kurhaus” и много други!
Модерният град е спотаил в сърцето си живописно езеро и сградите на парламента, които  почти не са се променили от холандския Златен век J.

Градската бивша кралска галерия Mauritshuis се намира в дворец от 17-ти век и притежава страхотна колекция от творби на старите холандски майстори, включително шедьоврите на Ѝоханес Вермеер - „Момичето с перлената обица” и на Рембранд - „Урок по анатомия”.

Всяка година по случай Деня на Кралицата в Хага се състои най-големият фестивал на открито, като млади хора от цялата страна идват да празнуват в града на кралското семейство. Космополитният характер на града е подчертан с множество кокетни магазини, изискани ресторанти и заведения...
 
На Хагския площад със статуята на Вилхелм Орански се намира сградата на Министерството на външните работи, построена през 18 век, чийто фронтон в стил Людовик ХIV е украсен с герба на Амстердам. Сградата неимоверно наподобява помпозен хотелски комплекс в Слънчев бряг J! Преди тази сграда е служила за жилище на амстердамските депутати.
И други министерства са заели сгради от 18 и 19 век или дворци (включително тези на отбраната, правосъдието и финансите). Кралската библиотека и Кралският театър също са в подобаващи и впечатляващи с мащабите и осанката си сгради от  18 век.
По улиците на Хага се забелязват най-различни архитектурни стилове. Дори и търговските улици в някои от кварталите са със сгради от миналия век с неподправена историческа стойност.

В Хага се намират и най-известният курортен комплекс, и разпростиращият се надлъж плаж с широка пясъчна ивица. Сред подредените грижливо модерни ресторанти, хотели и магазини на разположение на почиващите от Холандия и чужбина безспорен фаворит е “Steigenberger Kurhaus Hotel” (названието е на немски език “Kurhaus”, т.е. Почивен дом). Той е построен от немците през 1884 година. Неслучайно сега немците са най-многобройни от чуждестранните гости на хотела...
Ние си бяхме големи късметлии и се радвахме на същинско лято през месец април J! Тъй като слънчевите и наистина топли дни в Холандия са много малко, те се приемат от холандците като празник на открито. Парковете се напълват с маса хора; някои се пекат на слънце, легнали по пейките или тревата – гледката е много жизнерадостна и показва свободния дух на непринудените и супер дружелюбни холандци!!

Ако някога решите да посетите Холандия, не пропускайте Кралска Хага – градът ще ви очарова със своето гостоприемство; уникални архитектурни и исторически забележителности; зелени и прохладни паркове; кокетни заведения, които могат да задоволят и най-взискателните кулинарни вкусове и предпочитания, и не на последно място - разкошна плажна алея, по която може да се разходите боси или с колело по залез слънце...!!

Благодаря ви за времето, което прекарахте с мен и днес, мили приятели J. Пожелавам ви хубави почивни дни, изпълнени с много уют и топлина... J!

Няма коментари:

Публикуване на коментар